Str. Serghei Lazo nr. 48

Chișinău, Str. Serghei Lazo nr. 48

Istoria clădirii de pe str. S. Lazo, 48

Clădirea s-a construit după proiectul elaborat în 1974, de către institutul „Selienergoproiect” (în continuare „Energoproiect”). Clădirea a fost destinată pentru folosire institutului „Energoproiect”, care se ocupa cu elaborarea proiectelor pentru electrificare a obiectelor economiei naționale a RSSM.
Corpul administrativ prezintă în sine o clădire cu patru etaje și subsol; și are două scări, clădirea este fără ascensoare, are apă și canalizare, este dotată cu încălzire termică centrală, este conectată la energie electrică și este radioficată și telefonizată. În curte a fost construită o clădire de laborator cu un etaj pentru efectuarea cercetărilor în proiectarea linilor de înaltă tensiune. Construcția a fost finanțată din contul institutului.
După introducerea în exploatație în anul 1977 clădirea, a fost în gestiunea a institutului „Energoproiect”, care sa ocupat de exploatația ei. Din 1 iulie 2004, clădirea, conform Hotărârii Guvernului RM Nr. 84 din 03.02.2004, a fost dată de la balanță „Institutul de Cercetare, Proiectare și Tehnologie „Energoproiect” la balanța Direcției Generale pentru Administrarea Clădiilor Guvernului RM, care se ocupă cu exploatația ei până în prezent. În clădire pentru perioada aceasta au fucționat și lucrează diferite organizații și întreprinderi de stat și particulare inclusiv: Institutul de Cercetare, Proiectare și Tehnologie „Energoproiect”, Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal, Organizația pentru Dezvoltarea întreprinderilor Mici și Mijlocii, Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare, S.A. „Arax-impex”, Agenția pentru relații funciare și cadastru, Institutul „Ingeocad” și altele.